Andrea Andrijanić, Aviatica d.o.o.

Pitali smo poduzetnike:

  1. Zašto smatrate da je loš izmijenjeni Zakon o doprinosima koji diktira članovima uprave uplatu doprinosa na puno radno vrijeme, bez obzira na financijske mogućnosti poduzetnika i stvarno radno vrijeme?
  2. Da je u vrijeme, kad ste pokretali poduzeće, postojala ista obveza za direktora, kako bi se to odrazilo na vaše poslovanje?

Izmijenjeni Zakon o doprinosima izuzetno je loš i nepravedan. Prvenstveno pogađa žensku populaciju jer živimo u prilično patrijarhalnim uvjetima i žene su te koje u većini slučajeva prelaze na pola radnog vremena, pogotovo nakon osnutka obitelji. Postavlja se pitanje da li će to dodatno smanjiti natalitet u Hrvatskoj, jer si dobar dio populacije neće moći financijski priuštiti plaćanje skupih doprinosa, a da pri tom radi samo pola radnog vremena. Tu imamo dva ishoda: ili se uopće ne upuštati u poduzetničke vode i na taj način smanjiti rizik od gotovo sigurne financijske propasti, ili raditi puno radno vrijeme s malo manjom obitelji nego što bismo željeli.

Bojim se da je najgore to što se mlade ljude obeshrabruje da nešto sami pokrenu, jer svaki novi zakon sve više ide u prilog službama koje apsolutno ništa ne privređuju, već žive na teret realnog sektora. Financijski gledano, grozno je. Sama ideja da plaćamo državi duplo više nego što bismo trebali (a trebali bismo puno manje od postojeće situacije), gotovo da je sramotna. Odavno smo shvatili da uglavom nema srama kod onih koji su spremni živjeti na tuđoj grbači, ali ovaj zakon pogađa i na društvenoj, ne samo na financijskoj razini.

U vrijeme kad sam otvarala svoje poduzeće, nije dolazilo u obzir da radim i minutu manje od barem dva radna vremena dnevno, tako da me osobno nije pogodilo. Iz sadašnje perspektive, situacija je bitno drugačija. Puno bi mi značilo imati osobu zaposlenu na pola radnog vremena koja bi imala funkciju u upravi, ali s ovim zakonom bih ju mogla prijaviti ili na puno radno vrijeme ili kao dio operative, a ne uprave. Zar ne bi bilo u interesu svih da nam zakoni pomažu i štite nas? U konačnici i nadalje državni aparat pili granu na kojoj sjedi. Ovakvo donošenje zakona je potputno suprotno svim trendovima u zemljama za koje možemo reći da su poduzetničke. Pojam “Future of work” može jedino u Hrvatsku doći umrijeti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *