Ivana Ninčević – Lesandrić

Pitali smo poduzetnike:

  1. Zašto smatrate da je loš izmijenjeni Zakon o doprinosima koji diktira članovima uprave uplatu doprinosa na puno radno vrijeme, bez obzira na financijske mogućnosti poduzetnika i stvarno radno vrijeme?
  2. Da je u vrijeme, kad ste pokretali poduzeće, postojala ista obveza za direktora, kako bi se to odrazilo na vaše poslovanje?

1. Ova Vlada ne potiče poduzetništvo, ubija svakog mikro i malog poduzetnika, a početnika šalje da tvrtku osnuje izvan RH! Upravo zato i vlada preveliki interes poduzetnika i onih koji to tek žele postati za informacijama kako otvoriti svoje tvrtke izvan RH.

Zakon o doprinosima najbolje pokazuje nimalo prijateljski stav ove vlade prema mikro i malom poduzetništvu. Ministar financija uopće ne razumije kako funkcionira tržišna ekonomija i koje su njezine zakonitosti. 97.5% trgovačkih društava u RH otpada na mikro i malo poduzetništvo i sada ih sve treba kazniti zbog navodnih zlorabitelja. Ukoliko takvi i postoje, onda ova vlada pokazuje svu svoju nemoć da se državne institucije, kojima upravljaju njihovi kadrovi, obračunaju sa istima.

2. Tvrtku sigurno ne bih imala jer u prvim mjesecima postojanja (namjerno pišem ‘postojanja’, a ne ‘poslovanja’ jer u prvim mjesecima vi ne poslujete onako kako bi sa svojom djelatnošću i trebali, vi samo ‘postojite’ i plaćate državne namete dok se ne probijete sa svojom uslugom/proizvodom na tržište) dok ne dođu prihodi iz poslovanja trebala bih ili posuditi novac od nekoga ili uzeti u obzir otvaranje paušalnog obrta. Ali pod ovim uvjetima minimalne direktorske plaće sa doprinosima za početnika, koji, naglašavam, u toj fazi početka samo pravno postoji i još uvijek nema klijente za svoju uslugu/proizvode – nema šanse!

Država, na žalost, nema razumijevanja za početničku fazu poduzetnika. Oni vjerojatno misle da se svaki put kad netko otvorit tvrtku, ispred njega stvori red klijenata, i svi jedva čekaju da konzumiraju njegovu uslugu/proizvod. A ne shvaćaju da kad otvoriš tvrtku, osim tebe nitko živ na tržištu ne zna da postojiš, i da je potrebno vrijeme dok ostvariš prve prihode od poslovanja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *