Jasmina Rukavina, IPRH

Pitali smo poduzetnike:

  1. Zašto smatrate da je loš izmijenjeni Zakon o doprinosima koji diktira članovima uprave uplatu doprinosa na puno radno vrijeme, bez obzira na financijske mogućnosti poduzetnika i stvarno radno vrijeme?
  2. Da je u vrijeme, kad ste pokretali poduzeće, postojala ista obveza za direktora, kako bi se to odrazilo na vaše poslovanje?

1. Vladin obračun sa poduzetnicima „zlorabiteljima“ pokušavajući stati na kraj svima koji ne rade u punom radnom vremenu rezultirao je povišenjem osnovice za plaćanje doprinosa za zaposlene direktore na 5.491,20 te za nezaposlene na čak 8.448,00 kn. Isto tako direktori ne mogu više biti zaposleni na nepuno radno vrijeme, točnije mogu no moraju platiti razliku doprinosa do minimalne osnovice za direktore za koje će Porezna uprava na godišnjoj razini izdati Rješenje Takva izmjena Zakona donijela probleme mikro poduzetnicima jer ta obveza je za mnoge veliko financijsko opterećenja. Postoje mnoge male tvrtke u kojima direktori, nerijetko i jedini zaposlenici, nemaju potrebe niti posla da bi radili 8 sati dnevno, svakako se tu može staviti naglasak na poduzetnike početnike ali i na majke poduzetnice. Svaki radnik ima pravo na rad u radnom vremenu koje sam odabere te nema potrebe za diskriminacijom direktora i ukidanjem te mogućnost. Broj mikro i malih poduzeća u Hrvatskoj je u stalnom porastu te umjesto da im se olakša i pruži prilika za uspjeh ovakve mjere dovode do zatvaranja postojećih i odbacivanja ideje o pokretanju vlastitog posla.

2. Većina poduzetnika kreće u posao s velikim snovima i malo novca. Moj je poduzetnički početak bio u sobi u obiteljskoj kući na rabljenom računalu i rabljenom uredskom namještaju. Knjigovodstveni servis otvorila sam uz pomoć mjere Hrvatskog zavoda za zapošljavanje te sam imala svog prvog i jedinog klijenta kojem sam naplaćivala 250,00 kn što je ujedno bio i moj jedini mjesečni prihod. Naravno osnovica za obračun doprinosa je bila minimalac te sam nakon isplate neto plaće istu vraćala u tvrtku jer mi je bila neophodna za nastavak poslovanja. Da je na snazi tada bio Zakon o doprinosima za zaposlene članove uprave kao što je trenutno u 2019. godini odavno bih zatvorila svoj ured jer moje poslovanje 2013. kada sam ga započela nije donosilo dovoljno prihoda kako bih si isplatila plaću i doprinose na propisanu osnovicu. U isto vrijeme dok sam se ostvarivala kao poduzetnica dva sam puta postala majka što je s jedne strane blagoslov no s druge veliko opterećenje za posao te dio vremena nisam radila puno radno vrijeme što mi je tadašnji Zakon isto tako dopustio. Danas, točno 6 godina od osnivanja tvrtke i ulaska u poduzetničke vode, ovo pišem iz vlastitog poslovnog prostora s divnim timom od 5 ljudi. Ono što današnji mladi poduzetnici trebaju, osim poreznih i administrativnih rasterećenja, je malo više razumijevanja.

Jasmina Rukavina, ispred Inicijative profesionalnih računovođa Hrvatske (IPRH)

Runa knjigovodstvo j.d.o.o., Osijek