Vlada uništava one koji žele raditi

”Izmjenama Zakona o doprinosima smo pogođeni svi koji si nismo mogli priuštiti puno radno vrijeme. Neki su nekako isplivali, neki su zatvorili, a neki sada čekaju rješenje porezne. Svi su pogođeni, svatko na drugi način”, rekao je poduzetnik Davor Pavošević, iz Požege.

Do pred kraj 2017. godine, morao sam biti prijavljen na puno radno vrijeme zbog ugovora za dodjelu doprinosa za samozapošljavanje. Zatim sam se prijavio na polovicu radnog vremena kako bih smanjio troškove jer su bili veći od prihoda. Nakon par mjeseci sam se morao prijaviti na jedan sat dnevno kako bi tvrtka preživjela. Moj posao je usluga održavanja skupe elektroničke opreme, što je vrlo zahtjevno, troši puno vremena, i vrlo je teško naplatiti.

Teško je steći vjerne klijente, za to treba vremena. Kako radim sam, prihod je još uvijek mali. I da nisam bio prijavljen na taj 1h dnevno, tvrtku bih morao zatvoriti već u prvih par mjeseci 2018. godine.

S najavom  izmjene Zakona o doprinosima shvatio sam da tvrtka neće preživjeti bez nekakvog većeg projekta.

Prvo sam se raspitao oko postupka zatvaranja tvrtke, troškova, trajanja cijelog procesa. 

Još krajem 2018. pokušao sam razgovarati s drugim poduzetnicima, s knjigovođama, s direktorom gospodarske komore u Požegi, ali nikoga ovaj problem nije zanimao. Moj otac, koji je iste struke, pokrenuo je grupu na Facebook-u, ‘Zakon o doprinosima, izmijenimo ga zajedno”, ali bez većeg odjeka.

Napravili smo i neke konkretne korake: napisali smo dopis HGK-u, Ustavnom sudu, Predsjednici. Od Predsjednice smo barem dobili odgovor, da je nenadležna za taj problem, te nas je obavijestila da ga je proslijedila Ministarstvu financija.

Spasila me puka sreća. U siječnju 2019. poslovni partner je zatražio razvoj jednog uređaja. Pristao je na iznos u ponudi i već idućeg dana uplatio na žiro račun.

Taj projekt je spasio moju tvrtku i za razliku od mnogih drugih poduzetnika, mogao sam nastaviti s radom u 2019. No, moja djelatnost je specifična i proći će još koja godina za stabiliziranje poslovanja, što uz ove doprinose treba preživjeti.

Isto kao meni se događalo i mnogim drugim tvrtkama, no naša vlada to ne razumije ili ne želi razumjeti. Problem varanja s prijavom na manje radnih sati rješava na krivom mjestu, uništavajući one koji žele raditi i progurati početak poslovanja, najgori period u životu jedne tvrtke.

Davor Pavošević je vlasnik PNP elektronika j.d.o.o. za programiranje, proizvodnju elektroničkih proizvoda i projektiranje (servisiranje laboratorijskih instrumenata, elektroničke oprema u industriji, ugostiteljstvu, sustava automatizacije i sl.).

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *